Wind Water Earth by Dan Popescu | cu Alexandru Tomescu, Sînziana Mircea și Ștefan Cazacu

Imagini

Informații

Data: 22 Noiembrie 2022, 18:00 Marți

Descriere

Marți, 22 noiembrie 2022, ora 19.00 vă invităm la Sala Unirii la concertul excepțional Wind Water Earth by Dan Popescu, susținut de violonistul Alexandru Tomescu, pianista Sînziana Mircea și violoncelistul Ștefan Cazacu.
Este viziunea și creația unui compozitor al vremurilor noastre, DAN POPESCU, a cărui scop declarat este acela de a promova muzica clasică, de a-i inspira și motiva pe tinerii muzicieni să aibă abilitatea și libertatea de a compune muzică pentru oameni, de a inova.
„Aș putea să vă spun cum îmi imaginez că vântul este cel care vibrează corzile viorii sau cum apa este cea care clipocește pe clapele pianului sau cum pământul este cel care dă glas violoncelului. Aș putea să vă spun cum văd vântul că adie câteodată duios iar câteodată că vuiește vijelios, cum apa, ori cristalină ori curgătoare, poate îngheța sau înmuia aproape orice trăire în noi, sau cum pământul este cel în care ne ancorăm puternic rădăcinile acestor trăiri, care altfel ar zbura către cer necontenite? Dar de fapt ce doresc mai mult să vă spun, nu este atât despre aceste cuvinte, cu înțelesurile lor bogate, cât despre povestea din spatele lor:povestea care m-a mișcat si m-a făcut să pornesc în explorarea unui ținut necunoscut dar uimitor și inspirational.
Aș putea spune că povestea a început odată cu apa atunci când, fiind novice în ale exprimării muzicale, îmi căutam înțelesurile partiturilor marilor compozitori ai pianului, instrumentul meu de suflet. Povestea, poate, a început să aibă un contur atunci când, la imboldul fiicei mele, care mi-a dedicat prima ei compoziție, am înregistrat una din multele improvizații prin care încercam să îmi imaginez cum să pot vorbi această limbă a muzicii. Frazele și expresiile imprimate în mintea mea de-a lungul anilor petrecuți căutând si cântând la instrumentul meu iubit, cred că își doreau o voce, o refulare. Acel moment în care, cumva ca prin vis, am apăsat pe butonul de înregistrare al telefonului, fără vreo intenție complet deliberată, a fost poate unul din cele mai inspirate momente din viața mea”,
declară compozitorul DAN POPESCU
DAN POPESCU – Compozitor
Născut la Londra în decembrie 1968, şi-a început studiile de pian în anul 1974, la Școala de Muzică Nr. 5 din București, cu Prof. Compozitor Liviu Dandara. Pasiunea pentru acest instrument a descoperit-o sub îndrumarea Profesorului Dumitrescu, pasiune care îl însoțește şi astăzi.
Inginer de profesie și antreprenor, marii poeți au reprezentat pentru el o companie permanentă pe parcursul vieții palpitante din ultimii 30 de ani. Pianul şi muzica, atât în faţa clapelor, cât şi prin susținerea unor tineri interpreți la studii sau la concursuri, au fost ancorele compozitorului în căutarea menirii şi a substanţei sale artistice. Inspiraţia către compoziție a venit în mod neașteptat dar miraculos de la fiica sa, prima
compozitoare a familiei Popescu, care a compus o piesă dedicată tatălui său.
La încurajarea Domnului Conf. Univ. Dr. Dragoș Călin şi sub îndrumarea Compozitorului Prof. Univ. Dr. Dan Dediu și a prof.violoncelist Marin Cazacu, Dan Popescu a început drumul sinuos al căutării propriilor forme de expresie: o combinație între curajul exprimării artistice şi dragostea pentru melodie şi
frumos. Complexitatea si dificultăţile tehnice existente în unele piese pot reflecta influențe din creaţii marilor romantici.
Compozitorul Dan Popescu este tipul omului modern, dornic de exprimare, care prin căutările sale de a descoperi valorile vieții ajunge să dea importanța cuvenită pasiunii pentru compoziția de muzică clasică, creația sa fiind interesantă atât pentru ascultători cât și pentru interpreți.
ALEXANDRU TOMESCU – Violonist
Celebrul violonist român contemporan, Alexandru Tomescu (născut în 1976), întruneşte, în conştiinţa
publicului, amprenta unei vocaţii şi a unui destin artistic, dublate de o energie puţin obişnuită pentru a le traduce în faptă şi, în plus, cu şansa de a cânta pe o vioară Stradivarius Elder Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur.
Între 1995 şi 1999, studiază la Conservatorul din Bucureşti, cu Ştefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în şcoala de vioară a momentului. Obţine burse de studii în SUA şi Elveţia, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) şi cu Tibor Varga (2001). Câștigă numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale: Concursul „Paganini” (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long – Jacques Thibaud” (Paris, 1999) şi Concursul „George Enescu” (1999).
A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre.
Din anul 2007 și apoi până în 2023, în urma unor concursuri, îi este încredinţată Vioara Stradivarius Elder – Voicu, care a devenit protagonista câtorva îndrăzneţe proiecte muzicale de anvergură şi notorietate, cu finanţare privată – TURNEUL INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS.
SÎNZIANA MIRCEA – Pianistă
Sinziana Mircea, Young Steinway Artist, are o cariera internationala concertand in toata Europa, America de Nord și Asia. După debutul la o vârstă fragedă pe scena
Atheneului din România, pianista și-a marcat debutul la Tokyo Metropolitan Theatre / Japonia și St Martin-in-the-Fields London / UK la doar 20 de ani. Patru ani mai târziu, a debutat la Carnegie Hall din New York într-un recital.
Sîziana a concertat în primul său turneu în China. Aparițiile sale recente includ: Carnegie Hall, Bucharest Radio Hall, Stockholm Philharmonic, Tallinn Philharmonic, Harvard Club New York, Bucharest Philharmonic, London Steinway Hall, Tokyo Steinway Hall, Sapporo Concert Hall, Nanjing Arts Center, Harbin Concert Hall, Atheneul Roman, Sala Radio.
Artista este câstigatoare a premiului Van Cliburn Foundation & TCU Scholarship Award (2014), precum și câstigător al Academiei Internationale de Piano din Miami (2016). Sînziana a primit titlul de Young Steinway Artist in 2017, desemnând cei mai promitatori pianiști din întreaga lume.(…)
Înregistrările concertelor sale live au fost transmise de toate canalele de radio europene importante pentru muzică clasica, inclusiv BBC Radio 3, RAI 3 Italia, Music3 Belgia, Radio România Muzical și altele (Suedia, Norvegia, Polonia). În 2020, recitalul Sînzianei Mircea a fost capul de afiș pentru ediția emisiunii „Through the night” produsă de BBC Radio 3, difuzată în 13 tări europene, cu o audiența de un milion de
ascultători.
ȘTEFAN CAZACU – Violoncelist
Un talent muzical de excepţie ce îşi găseşte exprimarea prin sunetele violoncelului este ceea ce reprezintă deja Ştefan Cazacu, un tânăr artist ce reuşeşte să se impună pe scenele naţionale şi internationale.
Născut în anul 1994, Ştefan Cazacu şi-a început formarea muzicală alături de tatăl său, distinsul violoncelist
Marin Cazacu. A terminat studiile la Universitatea Națională de Muzică din Bucuresti, la clasa profesorului Răzvan Suma și la Universitatea de Muzică din Viena.
A obținut premii 1 în diverse competiţii naţionale și internaționale, totodată fiind distins cu Premiul al III-lea la Concursul Internațional George Enescu (2020-2021), Premiul I la Concursul Internaţional de la Liezen – Austria (2008), Premiul al II-lea la Concursul Antonio Janigro – Croaţia (2008), Marele Premiu la Concursului Eurovision Young Musicians (2010 Bucureşti), Marele Premiu la Concursul « Paul Constantinescu » 2015, Marele Premiu la Concursul « George Georgescu » , Marele Premiu la Concursul « Mihail Jora » 2016 , Premiul Tânărului Interpret oferit de Revista Actualitatea, Muzicală 2009.
A susţinut recitaluri în Romania, Olanda, Israel, Austria, Ungaria, Germania şi a colaborat ca solist cu toate Orchestrele simfonice din România.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?