Epoca de Aur. Expoziţie şi cinematecă

Imagini

Informații

Data: 14 Decembrie 2014 - 15 Ianuarie 2015

Descriere

Muzeul de Istorie a Moldovei și Departamentul Relații publice, marketing, proiecte și programe culturale din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează în perioada 14 decembrie 2014 – 15 ianuarie 2015 la Muzeul Unirii, sub genericul „EPOCA DE AUR. Expoziţie şi cinematecă”, un ciclu de activităţi menite să marcheze împlinirea a 25 de ani de la căderea regimului comunist. Programul include deschiderea expoziției „Copilăria în epoca de aur”, un ciclu de proiecții denumit, în spiritul acelor vremuri, „Cinematecă” și inaugurarea campaniei „DONEAZĂ și scrie-ți istoria!”

Expoziția „Copilăria în epoca de aur” propune o perspectivă detașată asupra trecutului recent, muzeificat, cu ajutorul exponatelor provenind din colecțiile muzeale sau particulare. Obiectele păstrate cu nostalgie în sertare, sau rămase rătăcite prin boxe de bloc, devin acum, din suveniruri personale, „piese de muzeu”, fiind tratate din perspectiva ideii de patrimoniu. Articole ce țin de viața cotidiană de acum câteva decenii se transformă, pe neobservate, în mărturii pline de substanță ale unor timpuri transformate deja în trecut. Sfertul de veac care s-a scurs de atunci asigură obiectivitatea necesară oricărui demers profesionist de abordare a istoriei, care contrabalansează subiectivismul inerent, dat de faptul că organizatorii expoziției sunt ei înșiși reprezentanți ai generației de copii cu cheia la gât și au fost martorii-actori ai acelor vremuri.

Deschiderea are loc duminică, 14 decembrie, de la ora 10:00, sub forma unei dezbateri despre evenimentele de acum 25 de ani din Iași. Proiecția reportajului „Manifeste și portocale”, realizat de Gabriela Baiardi, este punctul de plecare al unei discuții care îi aduce în atenția publică pe câțiva dintre inițiatorii demonstrației anticomuniste care ar fi trebuit să aibă loc la Iași pe 14 decembrie 1989. Acest moment va fi urmat de lansarea volumului Așa ne-am petrecut Revoluția, autori Sorin Bocancea & Mircea Mureșan, publicat la Editura Institutul European, Iași, 2014, prezentat de prof.univ.dr. Doru Tompea și prof.univ.dr. Daniel Șandru.

Pentru a dinamiza acest demers expozițional, organizatorii au inclus în program și „Cinemateca de joi”, o serie de filme documentare care aduc perspective diferite asupra vieții în comunism. Joi, 18 decembrie, ora 17.00, va rula „Metrobranding” (regia: Ana Vlad și Adi Voicu), care face o incursiune printre starurile comerțului românesc de dinainte de 1989: salteaua Relaxa, tenişii de Drăgăşani, bicicleta Pegas, motocicleta Mobra, becul de Fieni sau maşina de cusut Ileana. În data de 8 ianuarie, ora 17.00, va fi prezentat „Dacia, dragostea mea” (de Ștefan Constantinescu și Julio Soto), care propune o paralelă între evoluţia României din perioada comunistă până în anul 2009 – momentul realizării filmului și cel mai emblematic simbol al său – automobilul Dacia. Joi, 15 ianuarie, ora 17.00, publicul este invitat la „Lupta cu inerția”, scurt-metraj realizat de Matei Bejenaru despre cenaclul literar omonim, care a funcționat în anii ’70-’80 în cadrul Combinatului de Utilaj Greu din Iași. Iar „Trupa fără nume” este, în viziunea autorului Matei Bejenaru, un documentar „despre asumarea libertății în timpul comunismului, despre spiritul tânăr al generației rock ajunsă acum la cea de-a treia vârstă, despre pasiune și despre forme atipice de viață”. Curatorul „Cinematecii de joi” este George Pleșu.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?