Pieptenele din lemn de odagaci al mitropolitului Moldovei Sofronie Miclescu (1790 - 1861)

Imagini

Informații

Data: 28 Iunie - 17 Septembrie 2023

Descriere

Vă invităm să vizitați o nouă micro-expoziție din seria „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”: „Pieptenele din lemn de odagaci al mitropolitului Moldovei Sofronie Miclescu (1790 - 1861)”.
Folosirea pieptenului ca obiect de toaletă datează încă din Egiptul antic (3700 a. Chr.); în funcție de prestigiul pe care îl avea deținătorul, pieptenele era lucrat din materiale exotice, deosebit de prețioase (fildeș), ori mai accesibile și mai ieftine (os, corn, lemn).
O categorie aparte au constituit-o pieptenii liturgici, utilizați cu precădere de clerici, înainte de celebrarea Euharistiei. Durandus, episcop de Mende (cca. 1280), descrie folosirea liturgică a pieptenului ca fiind un simbol al ordonării minții: în timp ce episcopul stă pe tron şi îşi pune sandalele, un diacon îi acoperă umerii cu o pelerină albă, apoi el îşi „piaptănă părul cu respect și ușor”.
Despre deținătorul acestui pieptene, mitropolitul Sofronie Miclescu, știm că s-a născut în 1790, într-o familie de vechi boieri moldoveni. A fost tuns în monahism la Mănăstirea Secu (1818), de unde trece la Mănăstirea Neamț, ajungând până la treapta bisericească de ieromonah. La 26 mai 1826 este ales episcop de Huși, iar în 1851 accede la cea mai înaltă treaptă a clerului slujitor, cea de mitropolit al Moldovei. Deși a ezitat să prezideze adunarea electivă din 5 ianuarie 1859, în cele din urmă a fost ales președinte al Divanului ad-hoc al Moldovei.
Detalii, în link-ul din comentarii.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?