Flautul Fermecat | Ion Bogdan Ștefănescu și Fernando Mihalache

Imagini

Informații

Data: 11 Iunie 2023, 19:00 Duminică

Descriere

Turneul Național Flautul Fermecat, ediția a XII-a ajunge și la Iași – Duminică, 11 iunie 2023, ora 19.00, la Sala Unirii!
Flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și acordeonistul Fernando Mihalache propun publicului un recital unic, în care flautul fermecat și acordeonul seducător vor crea în sălile de concert din România atmosfera pariziană, din vremurile apuse până în zilele noastre, explicând prin muzică de ce toate drumurile duc la… Paris.
„În 10 ani de turnee am prezentat programe dintre cele mai inventive și inovative, cu asocieri artistice cum nu prea se obișnuiesc în stagiunile noastre, spărgând toate canoanele recitalurilor de muzică clasică. Și această ediție va aduce o noutate care va produce șoc, curiozitate și bună dispoziție, atât prin combinația instrumentală cu totul specială și nespeculată până acum – flaut și acordeon – cât și prin programul foarte atractiv”, a spus flautistul Ion Bogdan Ștefănescu.
Le temps des fleurs (Dalida), La Mamma (Aznavour), Les Champs-Elysées (Joe Dassin), La Foule (Edith Piaf), La valse à mille temps (Jaques Brel) alături de versuri scrise și recitate pe scenă de Ion Bogdan Ștefănescu, sunt doar câteva exemple de piese pe care cei care vor veni la concertele ediției din acest an, le vor asculta interpretate la flaut și la acordeon. Programul este completat cu șansonete, muzici rafinate, pline de sentiment, vervă și umor ale compozitorilor Jean Marais, Luly, Debussy, Satie.
Totodată, lucrări ale compozitorilor români cu cariere la Paris precum Karol Mikuli și Vladimir Cosma, vor fi interpretate de Ion Bogdan Ștefănescu și Fernando Mihalache, oferind publicului un spectacol seducător, ca pe malurile Senei.
Acest proiect cred că o să aducă mai aproape spectatorii și îi va face curioși asupra repertoriului extrem de interesant într-o asociere timbrală unică – flaut, acordeon, contrabas, percuție.(Fernando Mihalache)
BIOGRAFII
Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu este solist al Filarmonicii ”George Enescu”, profesor la catedra de flaut din cadrul Universității Naționale de Muzică București și solist la Filarmonicii Banatul din Timișoara. Este membru fondator al ansamblurilor Procontemporania, Profil și Silvestri, al triourilor Bohema și Affresco, a cvartetului FlautArchi, membru al Trio Contraste, al Cvintetului George Enescu și fondator al ansamblurilor Barock Orchestra și Flaut Power.
Ion Bogdan Ștefănescu a debutat ca solist în anul 1983, pe scena Ateneului Român. De atunci, activitatea sa solistică a fost constantă, evoluând în peste 1000 de concerte, recitaluri și spectacole pe scenele din România și din străinătate. De 13 ani este protagonistul turneelor naționale Flautul de aur și Flautul Fermecat. Anul acesta sărăbătorește 40 de ani de carieră.
A realizat un număr impresionant de înregistrări (200, numai în perioada 2003 – 2004) la Societatea Română de Radio, multe dintre ele păstrate în cardex, precum şi la Televiziunea Română. De asemenea, are înregistrări la societăţi de radio din străinătate, realizate la solicitarea acestora Deutschlandfunk-Köln; WDR; Société de Musique Contemporaine Lausanne; Bayeriche Rundfunk; DRS 2; Deuchlandfunk; Hesisscher Rundfunk; Berliner Rundfunk.
Dicografia sa cuprinde, până în prezent, 58 CD-uri publicate în România și, mai ales, la case de discuri din străinătate precum Gutingi, Cavalli și Sargasso.
Din 2012 este membru al Uniunii Scriitorilor din România. De-a lungul timpului a publicat cărți și articole de specialitate, la edituri și reviste de cultură prestigioase, precum și 12 volume de poezie.
În 2017 a primit premiul Cartea de poezie a anului 2016, conferit de Filiala de Poezie București a USR, pentru volumul ”Un vers care lasă moartea cu gura căscată”.
Ion Bogdan Ștefănescu cântă la un flaut Muramatsu de 18K.
Fernando Mihalache este unul dintre puţinii acordeonişti români cu o prezenţă constantă pe multe scene din ţară şi străinătate, într-o varietate de genuri artistice, de la spectacole muzicale sau de jazz, concerte, la recitaluri camerale. Ȋn anul 2014 înființează prima clasă de acordeon la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Susţine o serie de recitaluri în ansamblul Traffic Strings la Ateneu, Sala Radio precum şi în ţară în diverse festivaluri. Tot cu acest ansamblu realizează şi două compact discuri: Tango Finesse (2009) şi Tango Aficionado (2013).
Alături de vibrafonistul Alexandru Anastasiu, pune bazele unui proiect de anvergura – Accord Vibes (acordeon, vibrafon şi contrabas) cu care susţine mai multe recitaluri şi turnee precum şi două compact discuri: Just Musette(2013) si Just Tango (2016).
Un alt proiect unic prin asocierea timbrală (flaut, acordeon, pian şi contrabas) cât şi prin repertoriul abordat este Maxim Quartet, proiect ce participă în festivaluri de prestigiu precum: Festivalul George Enescu, European Weeks Festival in Passau ori Festival of Ierusalim.
Ȋn Festivalul „Săptămâna Internațională a Muzicii Noi” din anul 2017 susţine în primă audiţie românească alături de Orchestra de camera Radio, „Concertul pentru Acordeon şi Ansamblu de Camera” de Aurel Stroe.
Ȋn septembrie 2018 în cadrul turneului naţional „Muzica Palatelor României” prezintă primul proiect solo „De la Bach la Galliano” la acordeon şi bayan.
Un proiect inedit în peisajul muzical românesc este proiectul „Synthcordia”, Fernando Mihalache (bayan) și Cătălin Creţu (electronics și live video processing) cu lucrări semnate de cei doi interpreţi, prezentat în cadrul festivalului „Săptămâna Internațională a Muzicii Noi”din 2019.
Ȋn noiembrie 2019, publică primul volum de Sonate (D. Scarlatti) aranjate pentru acordeon iar în 2020 face o transcripţie a Invenţiunilor la două voci de J.S. Bach.
Bilete pe: https://www.ateneuiasi.ro/class/flautul-fermecat/ sau la casieria Ateneului!

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?