Spectacolul "Chirița în Provinție"

VOI MERGE 0

Alegeti una dintre optiuni:

Video

Informații

Data: 25 Iunie 2018, 19:00 Luni
Evenimentele trecute
 • 5 Iunie 2018, 19:00 Marți
 • 22 Mai 2018, 19:00 Marți
 • 12 Mai 2018, 19:00 Sâmbătă

Descriere

de Vasile Alecsandri

Regia și scenografia: Ion Sapdaru

Costume: Alina Dincă Pușcașu

Aranjament muzical: Marian Stârcea 

Coregrafie: Oana Sandu 

Pregătire muzicală: Diana Roman 

Asistenți regie: Francisc Bucur, Radu Mihoc

Sufleor: Irina Crețu

 • Distribuție: 
 • Horia Veriveș
 • Dumitru Năstrușnicu
 • Gelu Ciubotaru
 • Iuliana Budeanu
 • Irina Răduțu Codreanu
 • Doru Aftanasiu
 • Cosmin Maxim
 • Sorin Cimbru

Anne Marie Chertic, Diana Chirilă, Oana Sandu, Tatiana Ionesi, Livia Iorga, Alexandra Bandac, Irina Tocănel, Ionuț Cornilă, Daniel Busuioc, Constantin Avădanei, Adrian Marele, Radu Mihoc, Francisc Bucur, Lucian Valacu, Petre Sapojnic, Gabriel Anton, Claudiu Mihalache

La vioară: Bianca Stan

 Apariție specială: Calul Cato

Așa cum Dostoievski spunea în celebrul interviu dat lui Eugène-Melchior de Vogüé, că „poporul rus a ieșit de sub poala mantalei lui Gogol” așa putem spune și noi, poporul român, că am ieșit din faldurile rochiei de catifea stacojie a Coanei Chirița. Noi, stră-strănepoții, suntem proiecția perfectă a formidabilei farmazoane din Bârzoieni, ființa gingașă și „sentimetabibilă”, care intenționează să plece la Paris ca să „sparie nemții”. Iar de plecat, trebuie să plece musai, pentru că proaspăta baroana s-a „uscat aici în provinție’’ și s-a „săturat de…Moldova’’. Biata noastră Madam Bârzoi, dacă ar ști ea că majoritatea urmașilor ei rostesc și azi această replică și încă mai abitir. 
A te sătura de Moldova! Iată o ocupație nobilă și demnă de laudă a fiecărui moldovean.
 - Ce mai faci?
-  Uite, mă satur de Moldova!   
Coana Chirița este o persoană progresistă, iar intențiile ei sunt numai de salutat. Scrisoarea trebuie adusă pe șervet și talger și să fie „prezantată’’ frumos. Țăranii să facă bine să-și vadă de treabă, să-și păzească jițeii și Măriucile de junele obsedat Guliță. Dulcețurile să le facă cumnățica, oricine, ea nu! Că doar n-o să-și ardă fața ca gospodinile din târg. Ceaiul să bea în ,,luna lui iuli’’ cu „zahar” pe care îl iei frumușel din zaharniță cu cleștele. Nu cu „dejitili’’! Prânzul trebuie servit la orele 5 ca la Paris, totuși înainte de cinci ceasuri se poate „chili” câte un păhărel de rachiu așa, de curaj. Soțul trebuie să se îmbrace frumos, nemțește, nu ca lautarul  lui Barbu, ăla cu naiu’. Și multe alte obiceiuri „evropenești’’ care ne arată cât de înfiptă este în realitate  celebra noastră moldoveancă. Atât de mult că am putea lesne întocmi după spusele ei, un cod al bunelor maniere ale moldoveanului. 
„Chirița în provinție”rămâne inepuizabila capodoperă dramatică românească din care, fie că recunoaștem, fie că nu, ne tragem seva noastră națională.  …Și orice român poate să spună în sinea sa:  Madame Chirița c’est moi!    
Dedic acest spectacol orașului Iași.
Ion Sapdaru, târgul Ieșilor, vama Păcurari 
2017, octombrie 

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?